Social Icons

Thursday, April 25, 2013

Παπάδες με πολυβόλα

Ιερείς με πολυβόλα ως ήρωες της εποχής μας.
Υπάρχουν διάφοροι ιερείς. Ένας για παράδειγμα, δηλώνει ότι ο ίδιος είναι η ενσάρκωση του Αγίου Πνεύματος και δημιουργεί αντάρτικο στρατό με όμορφο όνομα, που αποτελείται από τρελά παιδιά-δολοφόνους:
 

Τζόζεφ Κόνυ – ηγέτης του Στρατού Αντίστασης του Κυρίου, επιδιώκει να δημιουργήσει στην Ουγκάντα θεοκρατικό κράτος, βασισμένο στην Βίβλο και στις Δέκα Εντολές. Ως επικεφαλής ξεκίνησε μια εξέγερση ενάντια στην κυβέρνηση της Ουγκάντα το 1987. Κάποια εποχή ήταν συνεργάτης της ξαδέρφης του – κληρικό της Ουγκάντα Άλις Λακβενη, αλλά μετά την καταστροφή, αυτοανακηρύχθηκε ως ενσάρκωση του Αγίου Πνεύματος. Η τοπική δημοφιλής φήμη του απέδιδε μοναδική ικανότητα να σταματάει σφαίρες. Στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο κρίθηκε ένοχος για εγκλήματα πολέμου, και  εξεδόθη ένταλμα για τη σύλληψή του.

Αντιστασιακός Στρατός του Κυρίου – της Ουγκάντα (ΑΣΚ) είναι παραχριστιανική εθνικιστική ομάδα ανταρτών. Στρατολογεί στρατιώτες της από τους εκπροσώπους του Acholi. Ιδρύθηκε από τον Joseph Kony ο οποίος ισχυρίστηκε ότι είναι προφήτης και η φωνή του Αγίου Πνεύματος, ηθικός διάδοχος της Alice Lakveny, έλαβε τον τίτλο του υποστράτηγου. Το δεύτερο άτομο στο στρατό για ένα διάστημα ήταν Vincent Otti, ο οποίος, σύμφωνα με ορισμένες πηγές, εκτελέστηκε από τον Joseph Kony 2 Οκτώβρη 2007.
Ο στρατός αυτός ξεκινάει την δράση το 1987, πολεμώντας εναντίον της κυβέρνησης του Museveni στην Ουγκάντα για τη δημιουργία ενός θεοκρατικού καθεστώτος που βασίζεται στην Βίβλο και στις Δέκα Εντολές. Στην αρχή ονομαζόταν ως  "Λαϊκός Δημοκρατικός Χριστιανικός Στρατός της Ουγκάντα ", στη συνέχεια άλλαξε σε "Χριστιάνο – Δημοκρατικός Στρατός της Ουγκάντα", και από το  1991-1992 έχει το σημερινό του όνομα. Στην ιδεολογία της οργάνωσης υπάρχουν στοιχεία της χριστιανικής διδασκαλίας σε συνδυασμό με παραδοσιακές αφρικανικές πεποιθήσεις. Υποτίθεται ότι η βάση και τα ισχυρά σημεία του ΑΣΚ είναι στο Νότιο Σουδάν και τις γειτονικές περιοχές της ΛΔ Κονγκό. Θλιβερή φήμη απέκτησαν οι απαγωγές των παιδιών με σκοπό να τους κάνουν μαχητές. Σύμφωνα με την ιδεολογία της οργάνωσης, μια νέα κοινωνία μπορεί να οικοδομηθεί μόνο από τα παιδιά, ανέγγιχτα από τις αμαρτίες του σύγχρονου κόσμου.

Ο άλλος παρατάει την αλήτικη ζωή αποστάτη στην χορτασμένη Αμερική και φεύγει στην διαλού τη μάνα για να ξεκινήσει τον δικό του ιερό αγώνα στο πνεύμα του τηλεοπτικού Ράμπο.

Sam Childers – πολίτης των ΗΠΑ, πρώην «μηχανόβιος εκτός νόμου» και έμπορας ναρκωτικών, ο οποίος στην συνέχει αφιέρωσε την ζωή στην διάσωση παιδιών στην εμπόλεμη ζώνη στο Νότιο Σουδάν. Αυτός και η σύζυγος του ίδρυσαν και διευθύνουν ένα παιδικό χωριό για ορφανά «Άγγελοι της Ανατολικής Αφρικής» στα σύνορα της πόλης Nimule του Νοτίου Σουδάν, όπου υπό την φροντίδα τους σήμερα βρίσκονται 300 παιδιά.

Ο Childers γεννήθηκε στο Γκράντ Φορκς της Βόρειας Ντακότα, γιός του οικοδόμου-μεταλλουργού Paul Childers – πρώην καταδρομέα. Στην οικογένεια υπήρχαν και άλλα ΄δυο μεγαλύτερά του αδέρφια. Κατά την διάρκεια της παιδικής του ηλικίας όλη η οικογένεια αναγκαζόταν να μετακομίζει συνεχώς από ένα εργοτάξιο στο άλλο. Την άνοιξη του 1974, λίγο πριν κλείσει τα 12 του χρόνια, η οικογένεια μετακόμισε στο Γκράντ Ράπιντς της Μινεσότα όπου ο Samπήγε στην έβδομη τάξη. Την περίοδο αυτήν άρχισε το κάπνισμα, την χρήση αλκοόλ, μαριχουάνας και ηρωίνης, και επιπλέον άρχισε να πουλάει ναρκωτικά, άρχισε να ενδιαφέρεται για τις μοτοσυκλέτες και ξεκίνησε τον τρόπο ζωής «μηχανόβιου εκτός νόμου».

Όταν διακινούσε ναρκωτικά στην πολιτεία της Φλόριντα το Δεκέμβριο του 1982, γνώρισε μια στριπτιζέζ Lynn, με την οποία λίγους μήνες μετά παντρεύτηκε. Η Lynnήταν χριστιανή, και όταν το 1989 έμεινε έγκυος (στην συνέχεια γέννησε την κόρη του Paige), ο Sam, ο οποίος νωρίτερα είχε προβλήματα με το να μπορεί να κάνει παιδιά, θεώρησε αυτό το γεγονός ως παρέμβαση του ίδιου του Θεού, αμέσως έγινε χριστιανός. Το καλοκαίρι του 1992 άρχισε να εργάζεται ως ιεροκήρυκας στο Ντιτρόιτ, αφού εργάστηκε στην εκκλησία Συνελεύσεις του Θεού στην Πενσιλβάνια.

Το πρώτο ταξίδι του στο Σουδάν έκανε μετά από παρότρυνση του πάστορα της εκκλησίας το 1998, κατά την οποία δέχτηκε επίθεση από τα μέλη του Αντιστασιακού Στρατού του Κυρίου της Ουγκάντα. Λίγο μετά το πρώτο ταξίδι του στο Σουδάν, ο Σαμ και η Lynn δημιούργησαν εκεί Παιδικό Χωριό «Άγγελοι της Ανατολικής Αφρικής», το οποία τελεί υπό τη φροντίδα του πάνω από 300 ορφανά παιδιά από το Νότιο Σουδάν και τη βόρεια Ουγκάντα, καθώς και το προσωπικό του χωριού που αποτελούν ενήλικες ορφανά και χήρες του Νοτίου Σουδάν .

Ο Sam Childers είναι γνωστός για το ότι μόνος τους έσωζε τα απαχθέντα παιδιά στα βόρεια της Ουγκάντα (λέγεται ότι έσωσε πάνω από 1000 παιδιά) με το πολυβόλο στα χέρια υπερασπιζόταν το χωριό που είχε ιδρύσει, από τις επιθέσεις των ανταρτών του ΑΣΚ. Την εμπειρία της ζωής του στην Αφρική, περιέγραψε στο βιβλίο του «Πόλεμος ενός άλλου ανθρώπου» (Another Man’s War), πάνω στο οποίο βασίστηκε και γυρίστηκε το 2011 μια ταινία μεγάλου μήκους με τίτλο «Ιεροκήρυκας με πολυβόλο».

Και ο ένας και ο άλλος προσπαθούν για το καλό των παιδιών και το μέλλον τους. Και ο ένας και ο άλλος είναι από τα γρανάζια του Συστήματος, μεταμορφώνονται ξαφνικά στα σύμβολα Αντίστασης και ακόμη γίνονται και σημαντικοί παράγοντες στην πολιτική ζωή ολόκληρης ηπείρου.  Και οι δυο τους είναι τα προϊόντα του σύγχρονου κόσμου, της κοινωνίας του θεάματος, στην οποία η θρησκεία δεν ξεχωρίζει καθόλου από το show-businessή ας πούμε «Funky Business”.

Αλλά ποιος έχει δίκιο?

No comments: