Social Icons

Tuesday, April 30, 2013

Μικλούχο-Μακλάυ και Ρώσικη Παπουασία

Μικλούχο-Μακλάυ και Ρώσικη Παπουασία.
Ποιος δεν γνωρίζει τον εξαιρετικό, θαρραλέο επιστήμονα-εξερευνητή-ανθρωπιστή, του οποίου κάπως παράξενο όνομα είναι κεντημένο με χρυσό στην επικεφαλίδα της ρωσικής επιστήμης? Μόνο οι τεμπέληδες… Και ποιος θυμάται το σχέδιο του για την ρώσικη αποικία της Νέας Γουινέας? Μόνο οι επιστήμονες… Αλλά θα μπορούσε να βγει πραγματικά ενδιαφέρον.. Και τότε το 1991, στην ακτή Μακλάυ, οι ντόπιοι θα καταριόντουσαν τους ρώσους για την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης…

Η ιδέα της ρωσικής αποικίας στον Ειρηνικό Ωκεανό, που ξεκίνησε αυτή τη φορά από τον Μικλούχο-Μακλάυ σε μια νέα της μορφή, απροσδόκητα κατέκτησε τα μυαλά των ρώσων. Ο σκοπός του σχεδίου ήταν η προστασία των νησιωτών του Ειρηνικού Ωκεανού από την εκμετάλλευση και την εξόντωσή τους από τους ευρωπαίους αποικιοκράτες. Για την υλοποίηση του σχεδίου πρότεινε ή να δημιουργηθεί στην ακτή Μακλάυ ένα ρώσικο προτεκτοράτο, που θα προστατεύει τα δικαιώματα των Παπούα, ή να δημιουργηθεί σε κάποιο ακατοίκητο νησί ένας οικισμός ρώσων αποίκων, που θα συμφωνήσουν με τις ανθρωπιστικές του ιδέες.


Η ανακοίνωση αυτού του σχεδίου, που ο Μικλούχο-Μακλάυ τοποθέτησε στις εφημερίδες τον Ιούνιο του 1886, προκάλεσε αναπάντεχη πλημμύρα αιτήσεων από τους ρώσους που επιθυμούσαν να πάμε μαζί τους στις Νότιες θάλασσες. Ο Μικλούχο-Μακλάυ άρχισε να ασχολείται με την ανάπτυξη ενός λεπτομερούς σχεδίου της αποικίας. Θεωρώντας το ως ένα ρώσικο φυλάκιο, που θα εμπόδιζες την εισβολή των άλλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων ο Μακλάυ έψαχνε τρόπους να μειώσει την εξάρτησή της αποικίας από το ρώσικο τσαρικό καθεστώς, επιδιώκοντας να ελαχιστοποιήσει τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις της ρώσικης εισβολής στα μυαλά των ντόπιων. Ήθελε να οργανώσει ανεξάρτητη, δημοκρατική, αυτόνομη και αυτοδιοικούμενη κοινότητα, χωρίς την ιδιωτική περιουσία των εκτάσεω της γης με θρησκευτική ελευθερία. «Κάθε εργαζόμενο χέρι θα έχει όχι μόνο αρκετά αλλά και σε αφθονία τρόφιμα. Εκτός από την γεωργία και την πλούσια αλιεία, ένα ημίωρο κυνήγι δίνει αρκετή τροφή για μια μέρα. Σε κάθε περίπτωση θα βρεθεί χρηστικότητα και για ελεύθερο εμπόριο και οποιαδήποτε άλλη εξειδίκευση και για απλή εργατική δύναμη, αρκεί να υπάρχει θέληση για εργασία και για μια αξιοπρεπή ζωή» - διαβεβαίωνε ο Μακλάυ τα άτομα που ενδιαφερόντουσαν για την αποικία.

Μέχρι το τέλος του 1886 ο αριθμός ατόμων που επιθυμούσαν να μετακινηθούν εκεί είχε υπερβεί τις δύο χιλιάδες. Ποιοι ήταν αυτοί οι άνθρωποι? Ένας δημοσιογράφος μιας εφημερίδας περιέγραφε την συνάντηση του Μακλάυ με την ομάδα των μελλοντικών αποίκων:

«Κατά τις 6:30 το απόγευμα του  Σαββάτου 21 (Ιούνιος 1886) το προσωρινό διαμέρισμα του Ν. Μικλούχο-Μακλάυ, άρχισε να κατακλύζεται από εντελώς ανόμοιο κοινό. Έβλεπες και στρατιωτικές και ναυτικές στολές, μπουφάν και ξεφτισμένα παλτό, λευκές γραβάτες και κεντητά ρώσικα πουκάμισα».

Μαζί με τους πολίτες της Αγ. Πετρούπολης, ο Μακλάυ λάμβανε επιστολές από ανθρώπους που ήθελαν να μετακινηθούν από την Μόσχα, Πολωνία, Λιθουανία, Χάρκοβ και Καύκασο. Ακόμη και αφού το σχέδιο αυτό δεν έγινε δεκτό από την αυτοκρατορική κυβέρνηση, το ενδιαφέρον παρέμεινε τεράστιο. Όταν τον Μάρτιο του 1887 ο Μικλούχο- Μακλάυ ταξίδευε με τρένο από την Μόσχα στην Οδησσό σε πολλούς σταθμούς τον περικύκλωναν άνθρωποι που ήθελαν να μάθουν για το «μέλλον των ρώσικων αποικιών στον Ειρηνικό Ωκεανό».

Ανταποκρινόμενος στο αίτημα της ειδικής επιτροπής, που συστάθηκε για την μελέτη και συζήτηση επί του σχεδίου, ο Μικλούχο-Μακλάυ σημείωνε, ότι μεταξύ των υποψηφίων υπήρχαν περισσότεροι από εκατό αξιοματούχοι, μηχανικοί και ιατροί. Περισσότεροι απ’αυτούς ρώσοι. Ο ανταποκριτής της Αγ. Πετρούπολης της «Σίντνευ Μόρνινγκ Χέραλντ» σαρκαστικά σχολίαζε στην έκθεσή του, ότι οι αιτούντες δεν ήταν ικανοί για φυσική εργασία και δεν γνώριζαν κανένα άλλο επάγγελμα. Περισσότεροι απ’ αυτούς ήταν «ευγενείς που είχαν χάσει τις περιουσίες τους, συγγραφείς που δεν είχαν επιτυχία, ιατροί που δεν είχαν πελατεία». Αλλά στο επόμενο ρεπορτάζ, μετά την συζήτηση με τον Μικλούχο-Μακλάυ ο δημοσιογράφος αντιμετώπισε το σχέδιο με μεγάλο σεβασμό και ανέφερε τα λόγια του ταξιδευτή-ερευνητή, ότι μεταξύ αυτών που επιθυμούν να δημιουργήσουν την αποικία ήταν άτομα εύπορα, που κατείχαν εξέχουσα θέση στην κοινωνία – αριστοκράτες, αξιωματικοί του στρατού, μηχανικοί, φοιτητές, γιατροί και ακόμα και δύο μοναχοί.

No comments: