Social Icons

Thursday, April 18, 2013

Stephan the Little

O Στέφαν Μάλι (Στέφαν ο Μικρός ή Stephen the Little) είναι ένας από τους πιο επιτυχημένους διεκδικητές (απατεώνες) στην ιστορία.

Στην Ρωσία ο πιο διάσημος διεκδικητής-απατεώνας που ονόμαζε τον εαυτό του ως Πέτρος ο Τρίτος, ήταν ο Γιεμελιάν Πουγκατσεβ (Yemelyan Pugachev). Ωστόσο, η προσπάθειά του να πάει ενάντια στο σύστημα απέτυχε. Το δικό του διαισθητικό «σχέδιο» για την αναμόρφωση της αυτοκρατορίας σε κάτι που θα ήταν πιο κοντά στον λαό εκφυλίστηκε σε άλλη μία αιματηρή εξέγερση, που έληξε με περισσότερη επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου της εκμεταλλευόμενης πλειοψηφίας.Ο «Πέτρος ΙΙΙ» του Μαυροβουνίου όμως ακολούθησε πιο στενό, αλλά πιο φωτεινό μονοπάτι του μοναχικού-τυχοδιώκτη και ως εκ τούτου κατάφερε να πετύχει πολύ περισσότερα. Όμως όχι για πολύ καιρό… Αλλά το αποτύπωμα που άφησε στην ιστορία της αδερφικής χώρας, αυτή η προσωπικότητα, ήταν αρκετά απτό.

Οι ερευνητές καιρό συζητάνε πάνω στην ετυμολογία του ψευδωνύμου «Στέφαν ο Μικρός». Γενικά πιστεύεται ότι προέρχεται από την υπογραφή του που άφηνε στα έγγραφα εκείνης της εποχής: «Στεφάν, μικρός με τους μικρούς, καλός με τους καλούς, κακός με τους κακούς». Ωστόσο υπάρχει και εναλλακτική εκδοχή, ότι το ψευδώνυμο προέρχεται από σλαβική μετάφραση του ονόματος «Stefano Piccolo» ενός ιταλού θεραπευτή.

Στην Σερβία και το Μαυροβούνιο, χώρες για τις οποίες η Ρωσία ήταν σαν «ανώτερη ορθόδοξη χώρα», από την οποία από καιρό περίμεναν βοήθεια ενάντια στους Τούρκους και Βενετούς, ο μύθος είχε διαμορφωθεί ως εξής: αποφεύγοντας τις αναζητήσεις της Αικατερίνης και του εραστή της, ο αυτοκράτορας κρύβεται στο εξωτερικό, σε μια από τις ορθόδοξες χώρες. Δεν είναι περίεργο διότι, σε μια ατμόσφαιρα γενικής αναμονής και προσδοκίας κάθε μη-τετριμμένη προσωπικότητα προσέλκυε έντονη προσοχή. Αυτό συνέβη και με τον Στέφαν.

Η έκπληξη είναι το γεγονός ότι ο Στέφαν ο Μικρός στην πραγματικότητα αποδείχτηκε έξυπνος και αρκετά ικανός πολιτικός. Κατά την πρώτη περίοδο της σχετικά σύντομης κυβέρνησής του, αφοσιώθηκε πολύ στην εξάλειψη του φυλετικού μίσους. Επίσης με αυστηρές ποινές τιμωρούσαν τις ληστείες, τις βίαιες απαγωγές των γυναικών, για τις δολοφονίες, για κλοπές γενικά και κλοπές των βοοειδών. Είχε δημιουργηθεί ειδικό δικαστήριο από 12 άτομα, το οποίο έπρεπε μια για πάντα να εξορθολογήσει το σύστημα διεξαγωγής δικαστικής ανάλυσης.

Έγινε απογραφή του πληθυσμού, η οποία πραγματοποιήθηκε από τον ιερέα και 5 λοχίες που είχαν δοθεί σ’ αυτόν για βοήθεια. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της απογραφής ο πληθυσμός της χώρας εκείνη την εποχή ήταν 70.000 άτομα.

Για να ενισχύσει την θέση του (επειδή ο Αρχιεπίσκοπος Σάββας και οι κληρικοί προσκείμενοι σ‘ αυτόν, κατανοώντας ότι η εξουσία ξεγλιστράει από τα χέρια τους, ξεκίνησαν αγώνα εναντίον του) ο Στέφαν χώρισε την εκκλησία από το κράτος.

Με άλλα λόγια ο Στέφαν πήρε ισχυρή θέση για να μετατρέψει το πατριαρχικό, μεσαιωνικό στην δομή του, Μαυροβούνιο σε ένα ισχυρό κράτος της νέας εποχής.

Η δημοτικότητά του αυξανόταν συνεχώς. Πολύ καιρό μετά τον θάνατό του, οι άνθρωποι θυμούνται την καθιερωμένη ασφάλεια που είχε επιβληθεί στους δρόμους της χώρας – για μεγάλο χρονικό διάστημα κυκλοφορούσε μεταξύ των Μαυροβουνίων ιστορία για το πώς ο Στέφαν είχε αφήσει στην διασταύρωση των δρόμων στα βουνά ένα πιστόλι διακοσμημένο με ασήμι και δεκαριά χρυσά νομίσματα, και όλα αυτά για μερικούς μήνες παρέμειναν ανέγγιχτα μέχρι που ο Στέφαν γύρισε και τα πήρε πίσω.

Ο ρώσος πρεσβευτής στην Κωνσταντινούπολη Α. Μ. Ομπρέσκοβ, που παρακολουθούσε τα γεγονότα στο Μαυροβούνιο, ανέφερε στην Αικατερίνη:

«Σταμάτησε μεταξύ των Σλάβων διαφόρων τάξεων την προϋπάρχουσα έχθρα»

Παρά την εχθρική στάση ο Μητροπολίτης Σάββας έλεγε, τιμώντας τον για την ευφυΐα και την πολιτική ευελιξία του:

«Ξεκίνησε να φέρνει στον λαό του Μαυροβουνίου ευημερία, αρμονία και τέτοια ειρήνη, την οποία δεν την είχαμε δει ποτέ.»

Ο ίδιος ο Στέφαν επιβεβαίωνε τον ρώσο απεσταλμένο στην Βιέννη:

«Οι Μαυροβούνιοι συμφιλιώθηκαν και συγχώρεσαν ο ένας στον άλλον όλες τις προσβολές.»

No comments: