Social Icons

Monday, April 15, 2013

Umaodan

Umaodan (στα κινέζικα 五毛党, Pinyin:. Wǔmáodǎng), ή αλλιώς «Κόμμα των 50 σεντ» (50 Cent Party) ή «Στρατός των 50 σεντ» (50 Cent Army) – ανεπίσημη ονομασία των κινέζων φιλο-κυβερνητικών bloggers και συμμετεχόντων στα ιντερνέτ-φόρουμ, που εξέφραζαν θετικές απόψεις για την κυβέρνηση της Κίνας, του Κινέζικου Κομμουνιστικού Κόμματος και την κυβερνητική πολιτική.

Η ονομασία προέρχεται από το κινέζικο «ου μάο», δηλαδή 5 τσζιάο (ο,5 γιουάν). Ακριβώς αυτό το ποσό θεωρητικά εισέπρατταν για μία δημοσίευση ή ένα σχόλιο στο διαδίκτυο, ενώ υπάρχουν πολλοί εθελοντές που κάνουν ακριβώς το ίδιο δωρεάν. Ο αριθμός αυτών των χρηστών είναι άγνωστος, αλλά αποτελείται από δεκάδες χιλιάδες: περίπου 280-300.000 άτομα, σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα The Guardian. Συνολικός αριθμός των χρηστών του διαδικτύου στην Κίνα, υπερβαίνει τα 300 εκατομμύρια άτομα.

Umaodan– Στρατιώτες της «Χρυσής Ασπίδας»

Astroturfing – η χρήση του σύγχρονου λογισμικού ή ειδικά διορισμένους χρήστες για τον τεχνητό έλεγχο της κοινής γνώμης. Χρησιμοποιείται για να εκτοπίσει τις απόψεις των πραγματικών ανθρώπων σε φόρουμ στο διαδίκτυο, για την οργάνωση ψεύτικο-διαδικτυακές καμπανιών, που δίνουν την εντύπωση ότι ένας μεγάλος αριθμός των ανθρώπων απαιτεί κάτι συγκεκριμένο, ή είναι ενάντια σε κάτι. Για παράδειγμα για αν προωθήσει προϊόντα ή ιδέες, ή οργάνωση διενέξεων με αυτούς που υποστηρίζουν το αντίθετο, για προσομοίωση της δημόσιας στήριξης. Χρησιμοποιείται από εταιρικούς λομπιλίστες, από ιογενείς μαρκετολόγους ή πολιτικούς αναλυτές, επίσης από ειδικές υπηρεσίες για τον εντοπισμό των διαφωνούντων ή και των σχεδίων των μελών των κοινωνικών δικτύων. Τα ΜΜΕ ειρωνικά ονομάζουν το Astroturfing ως «Πέμπτη Κολώνα του Ίντερνετ»

«Web-Ομάδες» (Web Brigades)

Εκδοτικός οίκος RBC, αναφερόμενος στην βρετανική εφημερίδα The Guardian γράφει, ότι ο στρατός των ΗΠΑ στο εγγύς μέλλον θα είναι εξοπλισμένος με ειδικό λογισμικό, που θα επικεντρώνεται στην φιλο-αμερικανική προπαγάντα μέσω από τα κοινωνικά δίκτυα και διάφορα blogs. Αυτή η τεχνολογία καθιστά δυνατή την διεξαγωγή της μυστικής blogger-ικής δραστηριότητας σε ξένες ιστοσελίδες. Για παράδειγμα, το λογισμικό αυτό θα δρα ενάντια στην εξάπλωση της προπαγάνδας πέρα των συνόρων των ΗΠΑ, θα βοηθήσει στις καμπάνιες παραπληροφόρησης ή στις επιθέσεις των χάκερς. Στα πλαίσια αυτού του προγράμματος θα δημιουργούνται ψεύτικες εικονικές προσωπικότητες στο Twitter, Facebookκαι άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι οποίες από την εξωτερική εμφάνιση θα μοιάζουν με απλούς κανονικούς χρήστες από διάφορες χώρες και θα έχουν πειστική παρουσίαση. Υπό τον έλεγχο ενός στρατιωτικού θα είναι μέχρι και δέκα τέτοιοι web-χαρακτήρες.

Σύμφωνα με την έρευνα δημοσιογράφων Α. Πολιάνσκαγια και Α. Κριβόβ και επίσης του προγραμματιστή Ιβάν Λομκό, το χαρακτηριστικό και ομοιότητες των «web-ομάδων» θα είναι οι συμπεριφορές που δεν έχουν οι απλοί χρήστες:
- Μόνιμη παρουσία στα φόρουμ.
- Ελαστικότητα της ιδεολογίας, που πάντα συμπίπτει με την κρατική
- Απεριόριστη αφοσίωση στον Πούτιν και το περιβάλλον του
- Σεβασμός και θαυμασμός στις CHEKA-KGB-FSB (μυστικές υπηρεσίες)

No comments: