Social Icons

Tuesday, June 18, 2013

Εγκέφαλος

Δεν θα περάσει πολύς καιρός και θα πάψουν να μας εκπλήσσουν πράγματα, τα οποία ακόμα εξακολουθούν να είναι «στα πρόθυρα» των πολλών που ενδέχεται να εφαρμοστούν και που τα επιτρέπει η φαντασία μας για τις προβλέψεις και προφητείες. Σε πολύ λίγο χρόνο και οι ιστορίες των συγγραφέων επιστημονικής φαντασίας, τύπου Μπελιάεβ με το «Κεφάλια του προφέσορα Ντόουελ», που τρόμαζαν και ανάγκαζαν να σκεφτούν τους παππούδες και γιαγιάδες μας, θα σταματήσουν ακόμα και να προκαλούν χασμουρητό στους μυαλωμένους νέους απογόνους… Απλά θα ξεχαστούν. Όλα αλλάζουν πολύ γρήγορα, απ’ ό, τι μας φαίνεται…. Θυμηθείτε την «τηλεειδοποίηση» pagers– 10 χρόνια πριν ήταν ακόμα επίκαιρα… Προσπαθήστε τώρα στα σημερινά παιδιά να εξηγήσεις επακριβώς, τι είναι αυτό το περίεργο κουτάκι…


Προσοχή, απλή ερώτηση:

Πώς, κατά τη άποψή σας, η πρόοδος της τεχνολογίας και επιστήμης, αναγκάζει την ανθρωπότητα να κινείται?

1-      Όλα πάνε προς το καλύτερο, ο κόσμος γίνεται πιο όμορφος.

2-      Όλα πάνε κατά διαόλου, και την υποβάθμιση δεν σταματάς με τίποτα.

3-      Κάτι πάει προς το καλύτερο, κάτι άλλο προς το χειρότερο.

4-      Τίποτα δεν αλλάζει.

5-      Δεν πάτε στο διάολο με τέτοιες ερωτήσεις!

Μεταμόσχευση του εγκεφάλου.

Πειράματα σ’ αυτόν τον τομέα, ξεκίνησαν την δεκαετία του 20 του 20ου αιώνα σε ζώα. Το 1926, ο καθηγητής Σεργκέι Μπριουχονένκο σε συνεργασία με τον Σεργκέι Τσετσούλιν, για πρώτη φορά στην ιστορία δημιουργούν μηχάνημα τεχνητής κυκλοφορίας του αίματος – Autozhektor. Χάρη σ’ αυτό το μηχάνημα είχε αποδειχτεί ότι το κεφάλι μπορεί να ζήσει εκτός σώματος, και έτσι με τη βοήθεια του μηχανήματος το κεφάλι ενός σκύλου έζησε για 1 ώρα και 40 λεπτά. Το κεφάλι στην πιατέλα ανοιγόκλεινε τα μάτια, έβγαζε την γλώσσα, ανταποκρινόταν στο άγγιγμα και ακόμη κατάπινε ένα κομμάτι τυριού ή κρέατος. Επίσης επιστήμονας-πειραματιστής Βλαδίμηρος Ντέμιχοβ το 1954 ασχολήθηκε με μεταμόσχευση δεύτερου κεφαλιού σε σκύλο (στο σύνολο, είχαν δημιουργηθεί 20 δικέφαλα σκυλιά).

Απομόνωση του εγκεφάλου.

Πειράματα με απομόνωση του εγκεφάλου της γάτας, πραγματοποιήθηκαν την δεκαετία 30 από τον βέλγο νευροχειρούργο Frederic Bremer, ο οποίος ανέπτυξε μια μέθοδο σταδιακού διαχωρισμού του κεφαλιού από το σώμα, όπως επίσης και την μέθοδο παρατήρησης του διαχωρισμένου εγκεφάλου με εγκεφαλογράφημα. Το 1973, αμερικανός προφέσορας νευροχειρούργος Robert White, κατάφερε για δύο μέρες να κρατήσει ζωντανό τον απομονωμένο εγκέφαλο ενός πιθήκου. Αργότερα το 1979, ο ίδιος, μεταμόσχευσε κεφάλια αρουραίων και πιθήκων σε σώματα άλλων ζώων, τα οποία έζησαν 3 με 4 ημέρες. Ο προφέσορας δεν κατάφερε να συνδέσει το στέλεχος του εγκεφάλου με τον νωτιαίο μυελό, γι’ αυτό ζωντανό παρέμενε μόνο το κεφάλι , και το σώμα ήταν ακίνητο και αναίσθητο, απλά συντηρούσε τεχνητά το κεφάλι.

Σε όλες τις περιπτώσεις, η αιτία θανάτου του εγκεφάλου ήταν το σταδιακά αναπτυσσόμενο οίδημα, ωστόσο σαφής γραμμή αρχής του οιδήματος δεν υπάρχει, σε όλες τις περιπτώσεις αυτό ξεκινούσε σε διαφορετικό χρόνο και η περίοδος πριν απ’ αυτό ήταν από λίγες ώρες μέχρι 30 ημέρες.

Το 1982, ιατρός Dorothy Krieger, πέτυχε αξιοσημείωτη επιτυχία με μερική μεταμόσχευση του εγκεφάλου σε ποντίκια. Ένα μέρος (σε μέγεθος μιας κεφαλής σπίρτου) του εγκεφάλου (μεγέθους δακτυλήθρας) του ποντικιού-δότη, που ευθύνεται για την παραγωγή της ορμόνης που απελευθερώνει γοναδοτροπίνη, μεταμοσχεύθηκε σε μια φυσική κοιλότητα του εγκεφάλου του άλλου ποντικιού, που καλλιεργήθηκε ειδικά με έλλειψη της συγκεκριμένης ορμόνης. Στις 7 από τις 8 περιπτώσεις, το κομμάτι αυτό λειτούργησε σχεδόν κανονικά.

No comments: