Social Icons

Wednesday, June 26, 2013

Γιαροσλάβ Χάσεκ

Ο Χάσεκ δεν είναι μόνο παγκοσμίως αναγνωρισμένος κλασικός της τσεχικής λογοτεχνία, μεγάλος συγγραφές, δραστήριος χούλιγκαν-αναρχικός, αστείος αλκοολικός, δημοσιογράφος-φαρσέρ, διοικητής του Κόκκινου Στρατού στον εμφύλιο πόλεμο, διοικητής της πόλης Bugulma και εκδότης της πρώτης στον κόσμο εφημερίδας στην Μπουριάτσκικι γλώσσα με τίτλο «Αυγή».

Είναι επίσης και λαμπρός τρολ, δημιουργός εμπνευστής του πολιτικού κόμματος-παρωδίας «Το Κόμμα της Ήπιας Προόδου στα Πλαίσια του Νόμου», που κοροϊδεύει την ίδια την ιδέα της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, και που προκάλεσε στους ψηφοφόρους της Αυστροουγγαρίας αρκετές «κωμικοτραγικές καταστάσεις», λίγο πάνω από 100 χρόνια πριν. Για να κυριολεκτούμε, ήταν η «αράχνη» εκείνης της εποχής… Αιώνια μνήμη!


Τα νεανικά χρόνια της ιδιοφυίας:

Το 1897 ξέσπασε άλλη μια σειρά από αντιγερμανικές διαδηλώσεις, που οδήγησες της Πράγα στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ο Χάσες πήρε το πιο ενεργό μέρος στις συγκρούσεις με την αστυνομία και στα πογκρόμ των γερμανικών καταστημάτων, κάτι που συχνά θυμόταν αργότερα. Μια φορά η αστυνομική περίπολος, κατά την διάρκεια της σωματικής έρευνας, βρήκε πέτρες στις τσέπες του και τον συνέλαβε για εξακρίβωση. Οι διαβεβαιώσεις του Χάσεκ, ότι οι πέτρες αγοράστηκαν για την σχολική συλλογή των ορυκτών, απορρίφθηκε από τον αρχηγό της αστυνομίας, ο οποίος απείλησε τον Χάσεκ ότι λόγω της κατάστασης έκτακτης ανάγκης την επόμενη μέρα θα τον εκτελέσουν χωρίς δίκη. Η σημείωση για εκείνη την ημέρα, του 14ου αγοριού διασώζεται:

«Αγαπητή μαμά! Μην με περιμένετε αύριο για φαγητό, δεδομένου ότι θα με εκτελέσουν. Πείτε στον κ. Gasperg, στον καθηγητή μου, ότι τα ορυκτά που προμηθευτικά θα βρίσκονται στο αστυνομικό τμήμα. Όταν θα έρθει ο φίλος μου Voitishek Gornof, πείτε του ότι με συνόδευαν 24 άτομα της έφιππης αστυνομίας. Το πότε θα είναι η κηδεία μου είναι ακόμα άγνωστο.»

Η εκτέλεση δεν έγινε, χάρη στο γεγονός ότι την επόμενη μέρα τον Χάσεκ τον παρέλαβε άλλος αρχηγός αστυνομίας. Στις 12 Φεβρουαρίου του 1898 ο Γιαροσλάβ, με την άδεια της μητέρας του, εγκατέλειψε το σχολείο.


Η πολιτική του:

Η ανήσυχη φύση του δεν του επέτρεπε να συμμετάσχει στον παραδοσιακό πολιτικό αγώνα με τα υπόλοιπα κόμματα. Πιστός στις προσωπικές του επιθυμίες να τα κάνει τα πράγματα με θόρυβο και διασκέδαση, ο Χάσεκ με τους φίλους του δημιουργεί το κόμμα «Το Κόμμα της Ήπιας Προόδου στα Πλαίσια του Νόμου». Στις εκλογές της Αυστρίας το 1911, το κόμμα υπό την ηγεσία του, ξεκίνησε να κάνει δραστήρια προεκλογική εκστρατεία, η οποία διεξήχθη με το δικό του ιδιαίτερο στυλ. Οι συνεδριάσει του κόμματος γινόντουσαν στο τοπικό εστιατόριο «Κράβιν».

Πριν από τις συνεδριάσεις το εστιατόριο διακοσμούσαν με τα συνθήματα: «Δεν μας φτάνουν 15 ψήφοι», «Αν ψηφίσετε τον δικό μας υποψήφιο, σας υποσχόμαστε ότι θα σας προστατέψουμε από το σεισμό στο Μεξικό» και άλλα παρόμοια. Οι συνεδριάσεις συνοδεύονταν με μπύρα και με τις θεατρικές παραστάσεις, στις οποίες έπαιζαν ο Χάσεκ με τους φίλους του. Και στις προεκλογικές του ομιλίες, που γελοιοποιούσε την υπάρχουσα πολιτική ζωή, χρησιμοποιούσε ανέκδοτα και αστείες ιστορίες που  μοιάζουν μ’ αυτές τις οποίες αργότερα χρησιμοποίησε στο Σβέικ. Τελείωνε τις ομιλίες του με τις εξής φράσεις: «Πολίτες! Ψηφίστε το κόμμα της ήπιας προόδου στα πλαίσια του νόμου, το οποίο σας εγγυάται όλα όσα θέλετε: μπύρα, βότκα, λουκάνικα και ψωμί!».

Οι συνεδριάσεις του δεν παρέμειναν απαρατήρητες από τους πολιτικούς του αντιπάλους, οι οποίοι ερχόντουσαν στο εστιατόριο για να διασκεδάσουν και να γελάσου. Και η αστυνομία επισκεπτόταν τις συνεδριάσεις του κόμματος, ωστόσο ο πρώτος μυστικός πράκτορας αναγνωρίστηκε αμέσως και όταν κατάλαβε ότι κανένας από τους παρευρισκόμενους δεν θα καταθέσει ενάντια στον Χάσεκ, «δικαιολογήθηκε» με την αγορά 50 ποτηριών μπύρας για κέρασμα στους παριστάμενους. Ο αρχηγός της αστυνομίας δεν πίστεψε την αναφορά του «κατασκόπου» και πήγε στην επόμενη συνεδρίαση ο ίδιος. Μετά απ’ αυτό πήρε μια μικρή άδεια από την υπηρεσία και στις επόμενες συνεδριάσεις έστειλε δύο από τους αστυνομικούς που δεν χώνευε. Ως αποτέλεσμα ένας από τους δύο μέθυσε σε σημείο που άρχισε να φωνάζει ότι στην αστυνομία δουλεύουν μόνο γραφειοκράτες, παλιάνθρωποι και καρφιά. Το σκάνδαλο αποσιωπήθηκε, στέλνοντας αυτόν τον αστυνόμο στο σανατόριο με δικαιολογία της «καταπόνησης στην εργασίας».

Για την σοβαρότητα των δεσμεύσεων του κόμματος μιλάει το πρόγραμμά του:
·         Εισαγωγή της δουλείας.
·         Αποκατάσταση των ζώων
·         Εισαγωγή της Ιεράς Εξέτασης
·         Υποχρεωτική εισαγωγή του αλκοολισμού και άλλων παρόμοιων καταστάσεων στο ίδιο στυλ.

Την εκλογική διαδικασία ο Χάσεκ απλά την αγνόησε, όμως έλεγε ότι τον ψήφισαν συνολικά 38 άτομα.
Το επόμενο κόμμα στο οποίο εντάχθηκε ο Χάσεκ ήταν το RCP (b). Οι περισσότεροι λόγοι για τους οποίους εντάχθηκε στο κομμουνιστικό κόμμα, είναι λόγω του ότι ένα από το πιο βασικά συνθήματα ήταν η «Ελευθερία σε όλους τους καταπιεσμένους λαούς», όπου εκείνη την εποχή η Τσεχία δεν ήταν ακόμα ελεύθερη.

No comments: