Social Icons

Wednesday, June 19, 2013

Δημοκρατία της Rose Island

Πρώτο στον κόσμο «κράτος» που ανακήρυξε Εσπεράντο ως επίσημη γλώσσα. Ιδρύθηκε το 1967 από τον Ιταλό μηχανικό Giorgio Rosa, ο οποίος χρηματοδότησε την κατασκευή πλατφόρμας 400 τμ πάνω στην οποία τοποθέτησε επιχειρήσεις όπως εστιατόρια, ένα μπαρ, κατάστημα δώρων και σουβενίρ και ένα ταχυδρομείο. Σε ορισμένες εκθέσεις αναφέρεται η ύπαρξη ενός ραδιοφωνικού σταθμού, αλλά αυτό παραμένει ανεπιβεβαίωτο.

Άλλη μια ιστορική προσπάθεια κατασκευής «μικροέθνους» μακριά από την εφορία αλλά και κοντά στον πολιτισμό. Το τέλος, βέβαια, «λίγο προβλέψιμο». Αλλά…ο φαρδύς και άνετος δρόμος, επενδυμένος με καλές προθέσεις, συχνά οδηγεί όχι στην κόλαση αλλά στο περίφημο Πουθενά. Ας το σημειώσουμε κάπου, επειδή όπως γνωρίζετε, είναι πολύ πιο εύκολο και ευχάριστων να μαθαίνεις από τα λάθη των άλλων παρά από τα δικά σου.

 Η Δημοκρατία της Rose Island δημιουργήθηκε όχι μόνο ως μια τεχνητή όαση στην Αδριατική Θάλασσα. Φυσικά, ο ιδρυτής της Giorgio Rosa δήλωσε ποιητικά την επιθυμία του να «βλέπει ανθισμένα τριαντάφυλλα στη θάλασσα», αποδεικνύοντας ειρηνικές προθέσεις του νέου κράτους. Όπως επίσης και η πολιτικής αυτής της Δημοκρατίας υποστήριζε το ελεύθερο εμπόριο στο νησί.

Λίγο μετά το άνοιγμα του ξενοδοχείου, πολλοί άνθρωποι άρχισαν να επισκέπτονται το νησί με βάρκες, για να αγοράσουν αναμνηστικά σουβενίρ και να πιουν κανά ποτό σ’ αυτό το περίεργο μέρος, παρακολουθώντας τα διερχόμενα πλοία. Ανάμεσα στο κοινό, υπήρχαν οι ντόπιοι διανοούμενοι, η νέα αριστερά, αναρχικοί, playboys, μεθύστακες,,  όπως επίσης και πολλοί ντόπιοι κάτοικοι που αγόραζαν αφορολόγητη βενζίνη. Οι πολιτικοί, δικαστές και μυστικοί πράκτορες επίσης επισκέπτονταν το νησί. Ο Ρόσα αγωνίστηκε με όλες τις δυνάμεις του για να αποδείξει ότι απορρίπτει τυχόν ύποπτες προσφορές, όπως δημιουργία κατασκοπευτικής βάσεις στο έδαφος του μικροέθνους του ή ένα νυχτερινό κέντρο διασκέδασης.

Ο διεθνής και ο ιταλικός Τύπος κάλυψαν αυτή τη περίεργη ιστορία, αναφέροντας ότι η «τρέλα» του Ρόσα του στοίχησε 100 εκατομμύρια λίρες (περίπου 1 εκατομμύρια δολάρια)και όλα είναι νόμιμα και ανοικτά. Η δημιουργία του «νέου κράτους» είχε συζητηθεί στο κοινοβούλιο και η κυβέρνηση της Ιταλίας αποφάσισε να δώσει άμεσα ένα τέλος.

Στις 25 Ιουνίου η οικονομική αστυνομία μπλόκαρε την πρόσβαση στο νησί. Σταματούσαν τα πλοία που πλησίαζαν την πλατφόρμα και τα γύρναγαν πίσω. Ως αποτέλεσμα, όλοι οι συμμετέχοντες είχαν μεταφερθεί στην ηπειρωτική χώρα.

Οι αυτοανακηρυχθείσα κυβέρνηση της Δημοκρατίας Rose Island, είχε απευθύνει έκκληση προς τον πρόεδρο της Ιταλίας, απαιτώντας να σταματήσει την εισβολή. Ωστόσο η κυβέρνηση δεν έλαβε υπόψη τις διαμαρτυρίες.

Η Λιμενική Αρχή διέταξε την εταιρεία του Giorgio Rosa να κατεδαφίσει την πλατφόρμα. Η προσφυγή κατά της απόφασης αυτής στο Συμβούλιο της Επικρατείας δεν απέδωσε τίποτα. Και στις 22 Ιανουαρίου του 1969 το πολεμικό ναυτικό της Ιταλίας ανατίναξε το ανεξάρτητο τεχνητό νησί με 120 κιλά δυναμίτιδας, αφού πρώτα εκκένωσε το προσωπικό του ξενοδοχείου που βρισκόταν ακόμα εκεί. Μετά απ’ αυτό τα τοίχοι των κατασκευών εξακολουθούσαν να κρατιούνται στην θέση τους χάρη στην πολύ σταθερή βάση, μέχρι που μια καταιγίδα ολοκλήρωσε το έργο της καταστροφής.

No comments: