Social Icons

Sunday, June 30, 2013

Spotted hyena

Έχων στίγματα ύαινα. Κατόπιν αιτήματος από τα άτομα με φεμινιστική διάθεση, εφιστούμε την προσοχή σας στην κοινωνική οργάνωση αυτού του πολύ ενδιαφέρον και απολύτως προσαρμοσμένου στο περιβάλλον του ζώου, με το ιδιαίτερο είδος «μητριαρχίας» και την υποβάθμιση των αρσενικών τους στο χαμηλότερο επίπεδο.

Με τον τρόπο της ζωής τους, αυτού του είδους ύαινες, μοιάζουν με τα άλλα είδη, όμως με το μέγεθός τους και την δύναμη, είναι πολύ πιο επικίνδυνες. Τα ουρλιαχτά της στιγματοειδής ύαινας μοιάζουν με γέλια. Η ουρά δείχνει την κοινωνική θέση: αν είναι ψηλά – υψηλή κοινωνική θέση, χαμηλά αντίστοιχα χαμηλήΗ μυρωδιά της ύαινας οφείλεται κυρίως στην έκκριση των αδένων, που χρησιμεύουν στην επικοινωνία. Η επίδειξη των γεννητικών οργάνων χρησιμεύει για να μειώσει την επιθετικότητα.
Αυτές οι ύαινες ζουν σε οικογενειακές ομάδες – φυλές των 10-80 ατόμων. Στις φυλές αυτές κυριαρχεί αυστηρή ιεραρχία. Τα θηλυκά με την χαμηλότερη κοινωνική θέση και τα μικρά, βρίσκονται υψηλότερα στην κοινωνική κλίμακα από τα αρσενικά. Τα μικρά θηλυκά μεγαλώνοντας ακολουθούν την θέση της μητέρας τους. Τα αρσενικά μεγαλώνοντας μετακινούνται στις άλλες φυλές. Ο αγώνας για την εξουσία στα θηλυκά αρχίζει από την μικρή ηλικία, τότε ξεκινάνε να παλεύουν μεταξύ τους, όμως οι διαπληκτισμοί αυτοί γίνονται ακόμα και μέχρι θανάτου, όπου το ισχυρότερο θηλυκό αποκτάει την δυνατότητα να ανέβει πιο ψηλά κοινωνικά. Τα νεογέννητα αρσενικά όμως, δεν παρενοχλούνται ποτέ από τα θηλυκά.

Τέτοια κοινωνική δομή, με το κυρίαρχο θηλυκό και επιμέρους ιεραρχικές θέσεις των υπολοίπων θηλυκών, με πλήρες αποκλεισμός των αρσενικών, μπορεί να ανταγωνιστεί στην πολυπλοκότητα με την οργάνωση των ανώτερων πρωτευόντων. Όσον αφορά το κυνήγι, δίνει πολλά πλεονεκτήματα. Εφόσον απαιτείται, η αγέλη ασταμάτητα θα ακολουθεί το θήραμα της, μέχρι αυτό να παραιτηθεί, όπου εκείνη την στιγμή όλες οι ύαινες επιτίθενται ομαδικά ορμώντας στην κοιλιά και τα πόδια του θηράματος. Αυτό απαιτεί συντονισμό, σχεδιασμό και το σημαντικότερο τεράστια επιθετικότητα. Είναι η στιγμή που η τεστοστερόνη τους γίνεται πολύ χρήσιμη. Αυτές οι ύαινες από την γέννησή τους είναι προγραμματισμένες για πάλη: αν τα δύο νεογνά (και γεννιούνται σε ζεύγη) είναι θηλυκά, τότε το ένα απ’ αυτά σκοτώνει την δίδυμη αδερφή της για να πάρει την δεσπόζουσα θέση.

Το θηλυκό της ύαινας με στίγματα (Crocuta crocuta) έχει ανάμεσα στα πόδια της κάτι, που βάζει σε αδιέξοδο και ταυτοχρόνως συναρπάζει πολλούς επιστήμονες- βιολόγους – η συγκεκριμένη ύαινα έχει κλειτορίδα, που στο μέγεθος, σχήμα και σκληρότητα μοιάζει με πέος. Το περίεργα σχηματισμένο αιδοίο της εξυπηρετεί και στην ούρηση, στο ζευγάρωμα και στην γέννηση των νεογνών. Πως και γιατί αυτό το όργανο σχηματίστηκε έτσι κατά την διάρκεια της εξέλιξης, είναι δύσκολο να πει κανείς, ειδικά κατά την γέννηση οι ύαινες καταλήγουν με επώδυνα σκισίματα, που αποβαίνουν μοιραία για μια από τις δέκα, και τα νεογνά τους στραγγαλίζονται λόγω του πολύ μικρού ομφάλιου λώρου που πρέπει να περάσουν μέσα απ’ αυτό το μακρόστενο όργανο.

Πιστεύεται ότι ο λόγος γι’ αυτό είναι η ενδομήτρια «διαρροή» της τεστοστερόνης από τους αρσενικούς απογόνους: η αρσενική ορμόνη απλά «γεμίζει» τα μελλοντικά θηλυκά, όπως συμβαίνει με τα ποντίκια, όταν απαιτείται να παραχθούν θηλυκά που θα παίζουν τον ρόλο των αρσενικών. Όμως στην περίπτωση της στίγματα ύαινας, τέτοια παραδείγματα δεν συμβαίνουν συχνά, και όλα τα θηλυκά είναι προικισμένα με την «αρσενική αξιοπρέπεια» εξίσου ομοιόμορφα.

No comments: