Social Icons

Sunday, July 28, 2013

Ηλιογάβαλος

Συνηθίζουμε να καταδικάζουμε τους σημερινούς κυβερνήτες για τυρρανία και ανικανότητα, για κλοπές, απάτες ασυνειδησία. Από καιρό έχει παρατηρηθεί: ένας «απλός» άνθρωπος, που ακόμα χτες ήταν γκρίζος και άφαντος, με την θέληση της μοίρας επιτυγχάνει να βρεθεί στην κορυφή της διοικητικής πυραμίδας, αμέσως μεταμορφώνεται – και τόσο πολύ έτσι ώστε όλοι ξαφνιάζονται. Από πού προέκυψε αυτή η βασιλική στάση? Σε τι οφείλεται αυτή η αλλαγή στις απόψεις και πεποιθήσεις? Μήπως είναι αλήθεια , ότι η «εξουσία διαφθείρει»? Ωστόσο τα καμώματα των σημερινών εξουσιαστών, μπορούν να φανούν ως αθώα παιδικά παιχνίδια σε σύγκριση με τα «εξωπραγματικά όργια» ιστορικών τους προκατόχων. Και εδώ αναρωτιέσαι – μήπως δεν υπάρχουν «απλοί» άνθρωποι, και μέσα σε καθένα από εμάς υπάρχει ένας πιθανός Heliogabalus ή Καλιγούλας, και μόνο οι συνθήκες ζωής και οι περιορισμένοι οικονομικοί πόροι δεν επιτρέπουν να ενεργοποιηθεί αυτή η κρυφή προσωπικότητα σε όλο το μεγαλείο του?

Ηλιογάβαλος. Όμορφο αγόρι με ένα πλούσιο ιερατικό ένδυμα, που άρεσε στις λεγεώνες της Συρίας και χάρη στο χρυσό και στις ίντριγκες της γιαγιάς του, είχε ανακηρύχθηκε απ’ αυτούς ως αυτοκράτορας με τ’ όνομα Καίσαρας, Μάρκος Αυρήλιος Αντωνίν Αυγούστας, σε ηλικία των 14 ετών. Μετά την νίκη κατά του διοικητή Μακρίνα Τζουλιάν και στην συνέχεια κατά του ίδιου Μακρίνα, ο Ηλιογάβαλος πήρε τον δρόμο προς την Ρώμη. Στο δρόμο προς την πρωτεύουσα έδειξε ήδη την απόλυτη εξουσία του – αποτέλεσμα της εκπαίδευσης στο πνεύμα τους ανατολικού δεσποτισμού: χωρίς να περιμένει την απόφαση της γερουσίας, πήρε τον τίτλο Pius Felix Proconsul tribunicia potestate.

Η επίσημη ρωμαϊκή θρησκεία δέχτηκε ένα βαρύ πλήγμα από την εισαγωγή της λατρείας του θεού ήλιου της Συρίας, για τον οποίο είχε χτιστεί ναός στον Παλατίνο. Εδώ συλλέχθηκαν τα πιο ιερά αντικείμενα για τους Ρωμαίους, τα οποία έπρεπε τώρα να παραχωρήσουν την θέση τους σε μια εικόνα της μαύρης πέτρας που αντιπροσώπευε τον ήλιο. Εδώ ο αυτοκράτορας που ονόμαζε τον εαυτό του sacerdos amplissimus dei invicti Solis Elagabali, κάθε μέρα διενεργούσε τελετές λατρείας ντυμένος με συριακή φορεσιά, με το πρόσωπό του γεμάτο makeup, παρουσία όλων των αξιωματικών της Ρώμης. Στο τέλος ο αυτοκράτορας εκτελούσε έναν ιερό χορό με την συνοδεία των οργάνων και την χορωδία των κοριτσιών που συνόδευαν τους ύμνους με οργιαστικές χειρονομίες και περιστροφές γύρω από τους βωμούς. Ανικανοποίητος με από τις σύνηθες θρησκευτικές τελετές ο Ηλιογάβαλος οργάνωσε γαμήλια τελετή παντρεύοντας τον θεό του με την θεά Τανίτ, φερμένη από την Καρχηδόνα.

Ιδιωτική ζωή του αυτοκράτορα ήταν γεμάτη ακολασία και όργια: περηφανευόταν ότι καμία γυναίκα που πουλούσε τον εαυτό της δεν είχε τόσους εραστές όσο αυτός. Από τους εραστές του, οι ρωμαϊκοί ιστορικοί τονίζουν την ισχυρή επιρροή που ασκούσαν πάνω του ο Ιεροκλής και Ζότικ. Όμως, η πιο τρομακτική πτυχή της βασιλείας του Ηλιογάβαλου ήταν οι ανθρωποθυσίες, οι οποίες γινόντουσαν σε όλη την Ιταλία.

No comments: