Social Icons

Saturday, July 6, 2013

Κόμματα των ΗΠΑ

Στις ΗΠΑ, χτες ήταν γιορτή, με αφορμή αυτή στέλνουμε στους πολίτες αυτής της μεγάλης χώρας τα συγχαρητήριά μας. Και εμείς θα θυμηθούμε μερικά από τα κοινωνικό-πολιτικά κινήματα αυτής της χώρας, που βυθίστηκαν στη λήθη και που ποτέ δεν έγινα μέρος του mainstream. Υπάρχουν και αστεία κινήματα και κόμματα. Εσάς όμως, ποιες απόψεις των κομμάτων αυτών σας αντιπροσωπεύουν?Το κόμμα Greenback.
Το όνομα του κόμματος προέρχεται από το ψευδώνυμο των χαρτονομισμάτων (Πράσινα δολάρια) τα οποία είχαν παραχθεί κατά την διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου. Το κόμμα αυτό ήταν αντίθετο με την επιστροφή από το «φθηνό» χάρτινο χρήμα σε χρυσό, γιατί πίστευαν ότι αυτό θα οδηγήσει στο γεγονός ότι οι ιδιωτικές τράπεζες και εταιρείες θα ελέγχουν το κόστος των παραγόμενων προϊόντων και της εργασίας. Ο κρατικός έλεγχος του μονεταριστικού συστήματος της χώρας θα διατηρούσε το πιο υψηλό επίπεδο του χρήματος στην κυκλοφορία, όπως αυτό συνέβαινε κατά την διάρκεια του εμφυλίου πολέμου. Αυτό με την σειρά του θα στήριζε την επιχειρηματικότητα και θα βοηθούσε τους αγρότες, από την μια πλευρά μέσω της αύξησης των τιμών και από την άλλη μέσω δανείων με προνομιακά αποτελέσματα. Ο κόμμα αυτό αποτελούταν κυρίως από αγρότες γεωργούς που υπέστησαν οικονομικές απώλειες κατά την διάρκεια της οικονομικής κρίσης του 1873.

Αντιμασόνοι.
Αντι-μασονικό κόμμα ιδρύθηκε το 1828 στην άνω Νέα Υόρκη. Εκείνη την εποχή οι δικαστές, επιχειρηματίες, τραπεζίτες και πολιτικοί ήταν στην πλειοψηφία τους μασόνοι. Πολλοί πίστευαν ότι οι μασονικές στοές ήταν οι μυστικές κοινότητες, οι οποίες προσπαθούν να καταλάβουν την εξουσία της χώρας εις βάρος των πολιτών και στα δημοκρατικά θεμέλια του κράτους. Το κύριο γεγονός που οδήγησε στη δημιουργία του κόμματος ήταν η εξαφάνιση του William Morgan, πρώην μασόνο, ο οποίος άφησε την στοά και δημοσίευσε ένα βιβλίο που αποκαλύπτει τα μυστικά της τοπικής Τεκτονικής Στοάς.


Know Nothing
Το κόμμα «Δεν γνωρίζω τίποτα» -  Αμερικάνικο εθνικιστικό κόμμα 1840-1850, που τροφοδοτούσε τις ξενοφοβικές συμπεριφορές των λευκών Αμερικανών. Η ονομασία προέκυψε επειδή όταν ρωτούσαν έναν εκπρόσωπό του για τις θέσεις του κόμματος αυτός έπρεπε να απαντάει «Δεν γνωρίζω τίποτα». Το κόμμα αναδείχθηκε σε μεγάλο βαθμό μέσω των υφισταμένων εκείνη την εποχή στην αμερικανική κοινωνία φόβων, ότι η χώρα μπορεί να καταστραφεί από τις ιρλανδούς καθολικούς μετανάστες, τους οποίους συχνά θεωρούσαν ως εχθρικούς προς τις αμερικανικές αξίες και που ελέγχονται από τον Πάπα. Η ενεργή δραστηριοποίηση του κόμματος στόχευε στον περιορισμό της μετανάστευσης (κυρίως από την Γερμανία, Ιρλανδία και άλλες καθολικές χώρες) και να δυσκολέψουν την πολιτογράφηση, αυξάνοντας το όριο στα 21 χρόνια, ωστόσο οι προσπάθειες του «Δεν γνωρίζω τίποτα» δεν είχαν σημειώσει αξιόλογη πρόοδο. Μερικές φορές οι εκπρόσωποι του κόμματος έκαναν δημόσια έκκληση για βία κατά των μεταναστών. Εκτός αυτού, το κόμμα ζητούσε την απαγόρευση να κατέχουν θέσεις εξουσίας και θέσεις καθηγητών, σε όλα τα πρόσωπα που δεν μπορούσαν να αποδείξουν την άγγλο-σαξονική (ή σκωτσέζικη) καταγωγή τους. Το κόμμα δεν είχε πολλά γνωστά πρόσωπα, ο ηγέτης του οποίου ήταν ο William Poole, ο οποίος ήταν και αρχιμαφιόζος της μιας από τις συμμορίες της Νέας Υόρκης.


Παλαιοσυντηρητές
The Constitution Party - το πολιτικό κόμμα των Ηνωμένων Πολιτειών. Ιδρύθηκε από τον Howard Phillips το 1991, μέχρι το 1999, ήταν γνωστό ως το Κόμμα των φορολογούμενων των ΗΠΑ. Ο ηγέτης του κόμματος - Jim Clymer. Δεξιάς ιδεολογίας με βάση τον παλαιοσυντηρητισμό – συντηρητικές ιδέες των Πατέρων του Έθνους της Αμερικής, του Συντάγματος και των θρησκευτικών αρχών της Βίβλου. Στα ζητήματα της οικονομίας είναι κοντά στους Ρεπουμπλικανούς και Ελευθεριακούς, ενώ ταυτόχρονα είναι υπέρ των περιορισμών των δικαιωμάτων των πολιτών:
-          Κατά των αμβλώσεων και της ευθανασίας
-          Κατά του γάμου μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου.
-          Μορατόριουμ για τη νόμιμη μετανάστευση και τη θέσπιση αυστηρών μέτρων κατά της παράνομης.
-          Για την απομάκρυνση του Κογκρέσου των ΗΠΑ στα θέματα της εκπαίδευσης και της υγείας.
-          Υπέρ της οπλοφορίας.
-          Για την οικονομική και πολιτική απομόνωση των Ηνωμένων Πολιτειών, από διεθνείς συμφωνίες, συμπεριλαμβανομένων των συμφωνιών οργανισμών NAFTA, GATT και του ΠΟΕ.
Στο κόμμα το 2008 είναι 438 χιλιάδες άνθρωποι, ως επί το πλείστον κάτοικοι της Καλιφόρνιας.


Αυτονομιστές της Αλάσκας.
Alaskan Independence Party– Το κόμμα της Ανεξαρτησίας της Αλάσκας που υποστηρίζει την έξοδο της Αλάσκας από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη δημιουργία του δικού τους κράτους. Εμμένει στην ελευθεριακή ιδεολογία. Τον Ιούνιο του 2006, καταγεγραμμένοι στο κόμμα ήταν περίπου 13,5 χιλιάδες μέλη. Το κόμμα ζητάει την μεταβίβαση της ιδιοκτησίας της γης από την ομοσπονδιακή στην Αλάσκα, τον έλεγχο της οπλοφορίας, κατάργηση της ψήφου των αμερικανών στρατιωτών στην Αλάσκα, την απόσυρση των αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων από το έδαφος της Αλάσκας. Το 1990 ο εκπρόσωπος του κόμματος Walter Joseph Hickel, κέρδισε τις εκλογές των κυβερνητών της Αλάσκας. Το 2004 το κόμμα έβγαλε τον δικό τους υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ.

Σοσιαλιστές του Βέρμοντ
Το κόμμα έχει την υποστήριξη και των κοινωνικών φιλελευθέρων του Δημοκρατικού Κόμματος, καθώς και των εργαζομένων οι οποίοι ψηφίζουν τους Ρεπουμπλικάνους. Το πρόγραμμα του ανταποκρίνεται στην ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία και θεωρείται η «αριστερά» από τα αμερικανικά πρότυπα. Το κόμμα προωθεί:
-          Βελτίωση της πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη.
-          Μεταρρύθμιση της σχολικής εκπαίδευσης
-          Την χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας
-          Την εγκατάλειψη της πυρηνικής ενέργειας
-          Δημιουργία ενός δικτύου των σιδηροδρόμων υψηλής ταχύτητας
-          Την μεταρρύθμιση του ποινικού συστήματος και την προστασία των δικαιωμάτων των κρατουμένων
-          Την κατάργηση της θανατικής ποινής στις ΗΠΑ
-          Βοήθεια στους αστέγους
-          Το τέλος του «πολέμου κατά των ναρκωτικών»
-          Την προστασία των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων
-          Αποκέντρωση της οικονομίας
-          Αύξηση του ελάχιστου μισθού σε ένα αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο
-          Προοδευτικός φόρος εισοδήματος
Οι πιέσεις των προοδευτικών, που απαιτούσαν την προσιτή υγειονομική περίθαλψη για όλους του πολίτες της Πολιτείας, ανάγκασαν τον κυβερνήτη του Βέρμοντ τον Peter Shamlin, να διενεργήσει την ιατρική μεταρρύθμιση στην κατεύθυνση Single-payer health care. Το κόμμα κρατάει την αντιπολεμική στάση και υποστηρίζει τα δικαιώματα των ΛΟΑΤ, όπως και την νομιμοποίηση των ομοφυλοφιλικών γάμων.
Κοντά στο προοδευτικό κόμμα του Βέρμοντ είναι το κόμμα "Liberty Union Party" που αυτοπροσδιορίζεται ως μη-βίαιο σοσιαλιστικό. Η πλατφόρμα του “Liberty Union Party” βασίζεται στις ιδέες του δημοκρατικού σοσιαλισμού, οίκο-σοσιαλισμού και λαϊκισμού.

No comments: