Social Icons

Tuesday, June 3, 2014

Mr. Freeman, part 60 - Λεφτά!

Ωχ! Πόσο μου λείψατε αγαπητοί μου παντογνώστες, εξυπνάκηδες, γατάκια και λαγουδάκια! Βλέποντας τα δακρυσμένα μάτια σας, καταλαβαίνω ότι δεν ξεχάσατε ακόμα τον γέρο-Φρίμαν και είστε έτοιμοι να συνεχίσετε να λύνετε γρίφους και να ψάχνετε τα...μηνύματα.
Όμως έχουμε πολύ λίγο χρόνο και γι'αυτό ας συγκεντρωθούμε στα σημαντικά...Ο κόσμος, επιτέλους, εκτροχιάστηκε εντελώς και γι'αυτό σήμερα στην σκηνή μου - παρουσίαση προς έκπληξη όλων: ΦΡΑΓΚΑ!!! Που τα εφηύρανε οι παππούδες!


 Ήταν οι παππούδες, εδώ που τα λέμε, και ραπανάκια, τα φράγκα δεν υπήρχαν καν. Οι άνθρωποι απλά πήγαιναν και αντάλλαζαν αυτό που είχαν μ'αυτό που χρειάζονταν. Δηλαδή το ραπανάκι με κάρο και το κάρο με αμφορέα κρασιού. Απλό και κατανοητό σύστημα. Και εφόσον κάτι στον κόσμο ήταν σε έλλειψη, όπως καρφιά ή βέλη, επειδή κανένας δεν μπορούσε να δουλέψει με σιδεράκια, τότε αυτό το πράγμα κόστιζε πιο πολύ. Μετά άρχισαν να κάνουν ανταλλαγές με σπάνια μέταλλα και προέκυψε ότι όποιος πλουτίζει αυτός και κουβαλάει σαν βλάκας μαζί του τόνο χρυσού. Και άβολα είναι και να σε κλέψουν μπορούν. Γι'αυτό σκέφτηκαν να παραδίδουν όλα αυτά τα βάρη για ασφαλή φύλαξη. Έτσι δημιουργήθηκαν τράπεζες, οι οποίες όλα αυτά που τους έδωσαν τα κόψανε σε όμοια κομμάτια και εισήγαγαν τον χρυσό κανόνα. Και από τις επιταγές, τις οποίες έδιναν ως αντίκρισμα, δηλαδή υποσχόμαστε στον κάτοχο να του επιστρέψουμε τα νομίσματα, προέκυψαν τα λεφτά από χαρτί. Όλα απλά και κατανοητά. 

Πουθενά ο καπιτάλας δεν επωφελείται. Αλλά...όχι τόσο παλιά, με την βοήθεια των έξυπνων λέξεων και κουτοπόνηρων λεκτικών χειραγωγήσεων,οι φραγκοπαραγωγοί κατήργησαν τον χρυσό κανόνα. Δηλαδή, όλους απλά τους πρόδωσαν.

“Να χαίρεσαι, ρε φιλαράκι. Παλιά εσύ τα λεφτά τα αντάλλαζες με χρυσό. Τώρα όμως θα τα ανταλλάζεις με... Αγοραστική δύναμη.”

Δηλαδή κάθε νόμισμα σήμερα είναι απλά χαρτί, χρώμα και η διαταγή από πάνω: Να θεωρείτε το παρόν τυπογραφικό προϊόν ως ευτυχία και το μέγιστο καλό. Και όποιος θα διαδηλώνει ενάντια σ'αυτή τη διαταγή είναι κερδοσκόπος, υποκινητής, τρομοκράτης και σοδομιστής!

 Όμως εγώ θα σας ανοίξω τα μάτια, αγαπητοί μου. Σκεφτείτε! Στην έκκλησή μου δεν θα υπάρχει ούτε μια δόση αστείου.

Το κράτος, ασχολείται με καλλωπισμό των δρόμων - αυτό είναι καλό. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι προσωπικά σε εσάς απαγορεύεται να βάψετε τα κάγκελα και να φυτέψετε ένα δέντρο. Το καλό πρέπει να πολλαπλασιάζεται. Εκτός αυτού το κράτος τυπώνει χρήμα - και αυτό είναι καλό. Αφού το κάθε νόμισμα είναι το αίμα της οικονομίας. Και όσο πιο γρήγορα θα ρέει το αίμα τόσο καλύτερα θα είναι για την ίδια την οικονομία. Το καλό πρέπει να το πολλαπλασιάζουμε! Είτε μιλάμε για το ηλεκτρονικό χρήμα είτε για δωροκάρτες είτε για ένθετα τσιχλών.

ΠΡΟΣΟΧΗ! Ο καθένας, έχει το δικαίωμα να παράγει το δικό του χρήμα. Εδώ έγκειται το κύριο μυστικό της μπουρζουαζίας.

Σιγά το μυστικό. Για παράδειγμα, ας πούμε, ένας σιδεράς Βασίλης, ζωγράφισε 100 αριστουργηματικούς πίνακες. Τους πούλησε στον γείτονά του για 1000 ρούβλια και σύντομα πέθανε, προφανώς από τον αλκοολισμό. Ο γείτονας πήγε στην πόλη και τα έδωσε στον γνωστό του κερδοσκόπο βγάζοντας τα διπλά απ'όσα έδωσε. Εκείνος τους έβαλε στην μοδάτη γκαλερί του και άρχισε να πουλάει έναν ένα πίνακα για τρελά λεφτά. Και όλοι του λένε: ρε, γιατί τόσο ακριβά? Και αυτός απαντάει: αφού πέθανε ο Μπίλης, δεν θα ξαναζωγραφίσει τέτοιους πίνακες. Περιορισμένη έκδοση. Ίδια μαλακία με τα bitcoins, για παράδειγμα. Εδώ τα μαθηματικά απλούστατα δεν επιτρέπουν να τα φτιάχνεις επ'αόρισον. Δεν μπορείς, εφόσον θελήσεις, έτσι απλά ξαφνικά να φτιάξεις εκατό χιλιάδες εκατομμύρια. Επειδή ο Μπίλης πέθανε. Και κοστίζουν αυτά ακριβώς το ποσό που είναι διατεθειμένοι οι άλλοι να πληρώσουν γι'αυτά. Όπως συμβαίνει με αντίκες πιάτα ή με τα βρακιά του Ιωσήφ Στάλιν. Έτσι χρήμα μπορεί να είναι οτιδήποτε, ό,τι θελήσετε, ό,τι είναι σε έλλειψη και αυτό που είναι δύσκολο ή αδύνατο να ξαναφτιάξεις. Και αυτό σημαίνει ότι σχεδόν όλα όσα μας περιτριγυρίζουν αποτελούνται από χρήμα. Γάμησέ τα.

Υπάρχουν ακόμα και τα καλά λεφτά του Σίλβιο Γκέσελ. Πολύ αποτελεσματικά λειτουργούν, εδώ που τα λέμε...έως ότου αρχίσουν να εκτελούν όλους εξ'αιτίας τους...

No comments: